حتما میدانید که فعالیت در بازارهای مالی در راستای رسیدن به سود مشخص، باید بر طبق قواعد مخصوص پیش برود. در واقع نمیتوانیم بدون بررسی شرایط بازار و معاملات، اقدام به خرید و فروش دارایی کنیم. اما چه روشهایی برای شناسایی تغییرات بازارهای مالی وجود دارد و چطور باید آنها را به کار بگیریم؟


جهت پاسخ دادن به این سوالات، ابتدا باید بررسی کنیم که در بازارهای مالی منظور از تحلیل چیست و چه انواعی دارد. در این مطلب از مجله فارکس همراه ما باشید تا با تکنیکهای تحلیل بازار مالی آشنا شویم و معاملات را به شکل حرفهای پیش ببریم.
منظور از تحلیل چیست؟
پیش از آن که به بررسی روند تحلیل کردن نوسانات بازارهای مالی بپردازیم، باید با ماهیت آن آشنا شویم. به طور کلی تحلیل، مجموعهای از فرآیندهای مختلف، برای بررسی شرایط مختلف مانند شرایط بازار مالی است. در واقع با استفاده از این روشها میتوانیم نوسانات بازار را پیشبینی و سیگنالهای خرید و فروش طلا را شناسایی کنیم.
این تکنیکها به ما کمک میکنند که اطلاعات خوبی در مورد نقاط قوت یا ضعف بازارهای مالی به دست بیاوریم. در نتیجه میتوانیم با آسودگی خاطر در مورد شیوه سرمایهگذاری یا معامله در یک بازار تصمیمگیری کنیم. با استفاده صحیح از روشهای تحلیلی، شاهد افزایش میزان سود و کاهش ضررهای مالی خواهیم بود.
نقش تحلیلگر در بازار مالی
با توجه به اطلاعاتی که تا به حال مطرح کردیم، احتمالا از خود میپرسید که تحلیلگر کیست؟ افرادی که در بازارهای مالی نقش تحلیلگر را به عهده دارند، با استفاده از روشهای تحلیل گوناگون میتوانند تغییرات و روند بازارهای مالی را پیشبینی کنند.

به عنوان مثال تحلیلگران آکادمی میثم دهقانی، به شکل روزانه و لحظهای سیگنالهای خرید و فروش طلا را در کانالهای تلگرام این مجموعه قرار میدهند تا روند معاملات با کمترین ریسک و بیشترین سود همراه شود.
به طور کلی میتوانیم بر اساس روشهای تحلیلی، انواع تحلیلگران را به دو دسته فنی و بنیادی تقسیم کنید.
هر دوی این گروههای تلاش میکنند که با در نظر گرفتن شرایط بازار، معاملهگران را به سوی تصمیم معاملاتی صحیح سوق دهند. البته هر یک از تریدرها باید با توجه به بازاری که در آن فعالیت میکنند، با روشهای تحلیل آشنا باشند تا بتوانند در زمان مناسب، بهترین تصمیمگیری را اجرایی کنند.
انواع روشهای تحليل بازار مالی
حالا که میدانیم تحلیل یعنی چه، باید با انواع روشهای بررسی شرایط بازار آشنا شویم. بدیهی است که برای شرکت در معاملات مالی، نمیتوانیم تنها بر یک روش تحلیلی تکیه کنیم. به همین منظور انواع مختلفی از این استراتژیها به فعالان بازارهای مالی ارائه شده است.
به طور کلی میتوانیم انواع تحليل بازارهای مالی را در دو دسته تکنیکال و فاندامنتال طبقهبندی کنیم. در ادامه هر یک از این موارد را زیر ذرهبین خواهیم گذاشت:

تحلیل تکنیکال
احتمالا در جریان معاملات مالی، نام تحلیل تکنیکال را شنیدهاید. اما فکر میکنید که منظور از این روش تحلیل چیست؟ تحلیل تکنیکال یا Technical Analysis به مجموعه فرآیندهایی گفته میشود که با در نظر گرفتن قیمتها و حجم معاملات گذشته، وضعیت آینده بازار را پیشبینی میکنند.
این شیوه تحلیلی با استفاده از ابزارهای مختلفی انجام میشود و به تریدرها کمک میکند که در مورد خرید، فروش یا نگهداری دارایی خود بهتر تصمیم بگیرند. در واقع تحلیلگران این روش معتقد هستند که هر آنچه برای معامله در بازارهای مالی نیاز داریم، در خود بازار منعکس شده است. به طور کلی میتوانیم ابزارهای زیر را برای انجام تحلیل تکنیکال به کار بگیریم:
استفاده از انواع نمودارهای قیمتی برای تحلیل تکنیکال
استفاده از نمودارهای مختلف میتواند روند تغییرات قیمت در بازارهای مالی را برای ما نمایان سازد. سه مدل نمودار خطی، میلهای و شمعی از بهترین گزینهها برای تحلیل تکنیکال بازار هستند:

• نمودار خطی: نمودار خطی ساده یا Line Chart قیمتهای بسته شدن معاملات را بهم متصل میکند و یک نمای کلی از روند قیمت به ما ارائه میدهد.
• نمودار میلهای: Bar Chart یا نمودار میلهای اطلاعات مختلف مثل قیمت باز شدن (Open Prices)، بسته شدن (Close Prices)، بالاترین و پایینترین قیمت را به شکل میلهای نمایش میدهند.
• نمودارهای شمعی: احتمالا اسم نمودار کندل استیک را شنیدهاید. نمودار شمعی (Candlestick Chart) فاکتورهای مالی شبیه به نمودار میلهای را در یک بازه زمانی مشخص برای تریدرها مشخص میسازد.
نقش انواع اندیکاتورها و شاخصها در تحلیل تکنیکال
اندیکاتورها با اندازهگیری قیمت یک دارایی، سود و حجم معاملات در گذشته، سیگنالهای معاملاتی فعلی را در اختیار تریدرها میگذارند. در ادامه برخی از بهترین اندیکاتورهای تکنیکال را معرفی میکنیم.

• اندیکاتور میانگین متحرک: Moving Average یا MA با در نظر گرفتن دادههای تاریخی، میانگین قیمت یک دارایی را در دوره زمانی مشخص تعیین میکند.
• شاخص قدرت نسبی: Relative Strength Index که به اختصار RSI خوانده میشود با بررسی سرعت و تغییرات قیمت، نقاط خرید و فروش در بازار را تعیین میکند.
• اندیکاتور مکدی: MACD یا Moving Average Convergence Divergence رابطه بین دو میانگین متحرک را تحلیل میکند. در نتیجه میتوانیم سرعت، جهت حرکت و مدت زمان رشد یک قیمت را پیشبینی کنیم.
• باندهای بولینگر: باندهای بولینگر از مهمترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال هستند که نوسانات قیمت را به خوبی برای تریدرها مشخص میکنند. با استفاده از این شاخصها میتوانیم به خوبی سطوح اشباع خرید و فروش را تعیین کنیم.
نقش الگوهای قیمتی در تحلیل چیست؟
با استفاده از الگوهای قیمتی میتوانیم روند تغییرات ارزش یک دارایی در بازارهای مالی را تخمین بزنیم. از کاربردیترین الگوهای قیمتی میتوانیم به الگوی سر و شانه و الگوی مثلثی اشاره کنیم. این الگوها به ما اجازه میدهند که روند صعودی به نزولی یا برعکس را پیشبینی کرده و با توجه به آنها معاملات را اجرایی کنیم.

با شرکت در دوره ترید طلا میتوانید الگوهای قیمتی این فلز باارزش را به خوبی شناسایی و در بازار فارکس آن را معامله کنید.
تحلیل فاندامنتال
فکر میکنید که منظور از بنیادی بودن تحلیل بازار چیست؟ بدیهی است که نمیتوانیم تاثیر اقتصاد جهانی و شرایط سیاسی را بر بازارهای مالی نادیده بگیریم. در شرایط بحرانی مثل وقوع جنگ یا قحطی، شاهد نوسانات شدید در این بازارها هستیم. همین مسئله اهمیت تحلیل بنیادی یا فاندامنتال (Fundamental Analysis) را برای ما نمایان میسازد.
تحلیلگران این رویکرد بر این باور هستند که قیمت فعلی یک دارایی ممکن است با ارزش حقیقی آن متفاوت باشد. در نتیجه با بررسی علل این تفاوت قیمت، میتوان از فرصتهای مالی ایجاد شده استفاده کرد و به نتیجه خوبی رسید. در این روش تحلیل میتوانیم از دو ابزار تحلیل کمی (Quantitative Analysis) و تحلیل کیفی (Qualitative Analysis) استفاده کنیم.
تحلیل کمی
در این روش با بررسی و تجزیه دادههای مالی و اقتصادی، میتوانیم نگاه روشنی نسبت به تغییرات بازار داشته باشید. به طور کلی میتوانیم از دو ابزار صورتهای مالی (Financial Statements) و نسبتهای مالی (Financial Ratios) برای رسیدن به نتیجه بهتر استفاده کنیم:

انواع ابزار تحلیل صورتهای مالی
• ترازنامهها: با بررسی داراییها، بدهیها و حقوق صاحبان یک شرکت مال میتوان از وضعیت ساختار آن و حرکت بعدی آنها در معاملات خبردار شد.
• میزان سود و زیان: با بررسی میزان سود و زیان شرکتهای مالی بزرگ میتوانیم عملکرد آنها در معاملات آینده را حدس بزنیم و بر اساس آن معامله کنیم.
• میزان نقدینگی: بررسی جریان نقدینگی شرکتهای بزرگ به تحلیلگران بازارهای مالی کمک میکند که قیمت دارایی مورد نظر خود را پیشبینی کنند.
نسبتهای مالی
نسبتهای مالی ابزارهایی هستند که به ما کمک میکنند وضعیت عملکرد شرکتهای مالی بزرگ را بسنجیم. با استفاده از این معیارها میتوانیم فعالیت خوبی در بازار سهام را پیش بگیریم. از مهمترین نسبتهای مالی میتوان به نسبت قیمت به درآمد، بدهی به حقوق صاحبان سهام و بازدهی حقوق صاحبان سهام اشاره کرد.
تحلیل کیفی
در روش تحلیل کیفی، دیگر با اعداد و ارقام سر و کار نداریم. در این رویکرد باید با کیفیت مدیریت، شرایط صنعتی و سایر عوامل اقتصادی، آینده بازار را پیشبینی کنیم. هر یک از این موارد را در ادامه با جزئیات بیشتری بررسی خواهیم کرد:

کیفیت مدیریت در تحلیل کیفی
بررسی شرایط مدیریتی شرکتهای مالی بزرگ میتواند نقش تعیینکنندهای در وضعیت بازارهای مالی داشته باشد. خروج این شرکتها از یک معامله میتواند ارزش یک دارایی را به حد چشمگیری تغییر دهد. در نتیجه با بررسی کیفیت مدیریت و استراتژیهای معامله آنها میتوانیم به اطلاعات ارزشمندی دست پیدا کنیم.
شرایط صنعتی در تحلیل کیفی
با بررسی کلی شرایط صنعت و بازار مالی، میتوانیم وضعیت آینده را تا حد خوبی تعیین کنیم. برای مثال ایجاد تغییر در فناوریهای معامله میتواند تاثیر چشمگیری بر روی ارزش تمام داراییهای بازار مالی داشته باشد.
عوامل اقتصادی کلان در تحلیل کیفی
منظور از عوامل اقتصادی کلان همان نرخ بهره، نرخ تورم، رشد اقتصادی، نرخ بیکاری و سیاستهای مالی یک کشور است. با بررسی این معیارها میتوانیم معاملات را به شکل هوشمندانه و دقیقتری پیش ببریم.
تفاوت کلیدی تحلیل تکنیکال و فاندامنتال
کارشناسان بازارهای مالی معتقدند که روشهای تحلیل تکنیکال بیشتر در بازههای زمانی کوتاهمدت به کار میروند. تحلیلگران تکنیکال به دنبال این هستند که از نوسانات کوتاهمدت بازار استفاده کنند و به سود برسند. از سوی دیگر در سرمایهگذاریهای بلند مدت و کلان، بهتر است از تحلیلهای فاندامنتال استفاده کنید تا با تحلیل دقیقتر شرایط خارج بازار، به نتیجه بهتری برسید.

با این وجود یک معاملهگر حرفهای تلاش میکند که با استفاده از هر دوی این روشها، مسیر معاملاتی خود را به درستی تعیین کند. ترکیب این دو روش میتواند به انتخاب استراتژی مناسب برای رسیدن به موفقیت در بازارهای مالی کمک کند. شما میتوانید جهت دریافت مشاوره سرمایه گذاری، از کارشناسان ماهر در این حوزه کمک بگیرید و با استفاده از روشهای تحلیلی مناسب به سود برسید.
سایر روشهای تحلیلی
حالا میدانیم معنی تحلیل چیست و با برترین و مرسومترین روشهای انجام آن آشنا شدیم. استفاده از روشهای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال میتواند تا حد خوبی ما را با شرایط بازارهای مالی آشنا کند. با این حال روشهای تحلیل دیگری نیز وجود دارند که تسلط ما بر روند یک معامله مالی را افزایش میدهند. در ادامه برخی از مهمترین روشهای فرعی تحلیل بازار را بررسی میکنیم.

روانشناسی بازار
روانشناسی بازار یک مفهوم نسبتا جدید در بازارهای مالی است که به به بررسی احساسات (Sentiment Analysis) بازار میپردازد. با بررسی معیارهای کلیدی این مفهوم میتوانید رفتار سایر معاملهگران در سطح جهانی را تشخیص بدهید. این مسئله سبب میشود که بتوانیم به خوبی حرکات بعدی بازار را پیشبینی کنیم.
از سوی دیگر آشنایی با مفاهیم روانشناسی بازار به ما کمک میکند که بر هیجانات خود غلبه کنیم و با مدیریت ریسک در سریعترین زمان ممکن، بهترین تصمیم را بگیریم. یکی از ابزارهای مهم برای شناخت احساسات بازار، بررسی روندهای شبکههای اجتماعی و مقالات این زمینه است.
تحلیل میانبازاری

احتمالا میدانید که نوسانات بازارها بر یکدیگر تاثیرگذار هستند. برای مثال افت شدید در قیمت دلار میتواند ارزش طلا را در برخی از کشورها کاهش دهد. با استفاده از تحلیل میانبازاری (Intermarket Analysis) میتوانیم میزان همبستگیهای بازارهای مالی را بررسی کنیم. از سوی دیگر با در نظر گرفتن جریان سرمایه، میتوان فرصتها و ریسکهای موجود در بازارهای معاملاتی را تعیین کرد.
تحلیل چرخههای بازار
تحلیل چرخههای بازار (Cycle Analysis) یک روند نسبتا قدیمی است که بر روی شناسایی الگوهای تکرارشونده تاکید دارد. معمولا این نوع تحلیل رابطه مستقیمی با تحلیل فاندامنتال دارد. به طور کلی در بکارگیری این روش میتوانیم تاثیر چرخههای اقتصادی و حتی فصلی را مشاهده کنیم. برای مثال در معاملات بازار کالا، ممکن است در برخی فصول تغییرات زیادی در میزان عرضه و تقاضا مشاهده شود.
تحلیل روانشناختی
تحلیل روانشناختی یا Psychological Analysis شباهت زیادی به تحلیل احساسات بازار دارد. با این حال در این روش تلاش میکنیم با بررسی واکنشهای انسانی در حوزه روانشناختی، روند تصمیمگیرهای جمعی را تعیین کنیم. دو مبحث مهم در این روش تحلیلی، نظریه بازی و تحلیل رفتار گلهای هستند.
تحلیل تکنیکال مبتنی بر زمان

میتوانیم این روش را یکی از زیرشاخههای پیشرفته تحلیل تکنیکال بدانیم که با بررسی دورههای زمانی و استفاده از ابزارهای پیشرفته صورت میگیرد. ابزارهایی مانند موج الیوت و فیبوناچی، نقاط عطف در یک بازار را برای ما تعیین میکنند. البته استفاده از این روشها به دانش و مهارت بالایی احتیاج دارد و معمولا تریدرهای حرفهای به دنبال یادگیری آنها میروند.
اهمیت استفاده از تحلیل در بازارهای مالی
تا این قسمت از مقاله با روش های مختلف تحلیل در بازارهای مالی آشنا شدیم و میدانیم که چگونه تحلیل کنیم. حالا ممکن است از خود بپرسید که استفاده از این روشها چه اهمیتی برای ما دارد. در ادامه چند مورد از مهمترین مزایای استفاده از انواع روشهای تحلیلی در بازار مالی را ذکر میکنیم.

تصمیمگیری مبتنی بر داده
فرقی نمیکند از کدام روش تحلیل ترید استفاده کنید. در هر صورت میتوانید تصمیمات خود را با تکیه بر دادههای مستند اجرایی کنید. شرکت در معاملات با استفاده از احساسات یا حدس و گمان میتواند ضررهای مالی بزرگی را به همراه داشته باشد. در نتیجه بکارگیری از این دادهها، ریسک هر حرکت کاهش پیدا کرده و دقت بالاتر میرود.
افزایش اعتماد به نفس
هنگامی که با استفاده از روشهای تحلیلی معامله میکنید، اعتماد به نفس بیشتری دارید. در چنین شرایطی میتوانید بدون استرس و با تمرکز بالا بر روی اجرای استراتژیهای خود تمرکز کنید و نتیجه بهتری به دست بیاورید.
مدیریت ریسک

همانطور که گفته شد یکی از اهداف اصلی استفاده از روشهای تحلیلی، بالا بردن قدرت مدیریت ریسک است. با استفاده از این روشها میتوانیم نقاط ورود و خروج مناسب را شناسایی کرده و سطوح مقاومت و حمایت را تشخیص دهیم.
تطبیق با وضعیت بازار
میدانید که بازارهای مالی به شکل دائمی تغییر میکنند. با استفاده از تکنیکهای تحلیلی بهروز، شما میتوانید استراتژیهای معاملاتی خود را مطابق بازار تغییر دهید تا در نهایت به نتیجه بهتری دست پیدا کنید.
انتخاب روش تحلیلی مناسب
حالا که با تحلیل بازارهای مالی و انواع روشهای آن آشنا هستیم، احتمالا از خود میپرسید که باید کدام شیوه را در معاملات خود در نظر بگیرید. حقیقت این است که انتخاب شیوه تحلیل باید با توجه به استراتژی مورد نظر شما صورت بگیرید. برخی از استراتژیهای ترید مثل پرایس اکشن، بیشتر از تحلیل تکنیکال و الگوهای نموداری کمک میگیرد.
در مقابل در روش ترند تریدینگ، تحلیلهای فاندامنتال نقش بیشتری را ایفا میکنند. با این حال میتوانیم با اطمینان بیان کنیم که در تمامی استراتژیها به هر دو روش تحلیل نیاز داریم. اما چطور باید این روشهای تحلیل بازار را آموخت؟

شما میتوانید با شرکت در دورههای معتبر، دانش و مهارت تریدینگ خود را افزایش دهید. برای مثال با خرید دوره پرایس اکشن آکادمی مالی میثم دهقانی، صفر تا صد تحلیل تکنیکال و بررسی الگوهای تغییرات بازار را میآموزید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد دورهها و خدمات این مجموعه، میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
کلام آخر
در ابتدای ورود به بازارهای مالی از خود میپرسیم که تحلیل چیست و تحلیلگر کیست؟ به نظر میرسد که امروزه فعالیت در بازارهای مالی فراتر از انجام یک معامله ساده است! تریدرها باید با تحلیل وضعیت بازار، موقعیت مناسب برای خرید و فروش دارایی را بشناسند. در چنین شرایطی است که از روشهای تحلیل بازار استفاده میکنیم.
در این مطلب بررسی کردیم که منظورمان از تحلیل چیست و به چه روشهای میتوان روند تغییرات بازار را بررسی کرد. این مقاله تنها مقدمهای بر تحلیل تکنیکال و فاندامنتال است؛ جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از کارشناسان خبره آکادمی بازارهای مالی میثم دهقانی کمک بگیرید.