امکان ندارد که در دنیای امروز، فکر فعالیت در بازارهای مالی به ذهن شما خطور نکرده باشد! بازارهای مالی جهانی مثل فارکس، بهترین بستر را برای سرمایهگذاری و معامله فراهم میکنند. با این حال ورود به این معاملات، نیازمند کسب دانش کافی و آشنایی با اصطلاحات رایج است.
همه افراد تازهوارد به بازار ارز دیجیتال یا فارکس، با اصطلاح مارجین روبرو شدهاند؛ اما مارجین چیست و چطور باید آن را مدیریت کرد؟ در این مطلب از مجله میثم دهقانی همراه ما باشید تا بررسی کنیم تعریف مارجین چیست و با انواع مختلف آن آشنا شویم.
منظور از مارجین چیست؟
پیش از این که جزئیات این اصطلاح در معاملات فارکس را بررسی کنیم، باید شرح دهیم که منظور از مارجین چیست. مارجین (Margin) در حقیقت میزان سرمایهای است که معاملهگر برای ضمانت اعتبار خود و اجرای معاملات، در اختیار بروکر قرار میدهد. در نگاه برخی از کارشناسان، مارجین نوعی وثیقه مالی است که ریسک معاملات را پوشش میدهد.
مارجین در فارکس چیست؟
مارجین در فارکس به بخشی از سرمایه کلی تریدر اشاره دارد که برای باز نگه داشتن یک موقعیت مالی ضروری است. بنابراین این فاکتور میتواند قدرت خرید یک سرمایهگذار یا تریدر فارکس را تعیین کند.
مارجین فارکس این امکان را به تریدر میدهد که با دریافت اهرم (لوریج) در موقعیت مالی با حجم معامله بزرگتر شرکت کند. با شرکت در دوره معامله گری طلا آکادمی میثم دهقانی میتوانید صفر تا صد شیوههای مدیریت مارجین در فارکس را یاد بگیرید.
آشنایی با معاملات مارجین
حالا که با مفهوم مارجین چیست فارکس آشنا شدیم، باید توضیح دهیم که منظور از معاملات مارجین چیست. معاملات مارجین در فارکس یا مارجین تریدینگ به معنی وام گرفتن از بروکر یا صرافی برای شرکت در موقعیتهای مالی مختلف است. در حقیقت این معاملات بر اهرم مالی (Leverage) وابسته هستند.
برای مثال تریدر قصد دارد در یک موقعیت مالی به ارزش 10000 دلار شرکت کند و بروکر مارجین اولیه را 10 درصد اعلام کرده است. در این حالت معاملهگر میتواند تنها با داشتن 1000 دلار یا همان 10 درصد از ارزش کل معامله، وارد معامله شود.
انواع مارجین
حالا که میدانیم مارجین به چه معناست، باید با انواع مختلف آن آشنا شویم. وجه ضمانتی یا مارجین انواع مختلفی دارد. هر کدام از این مارجینها دارای خصوصیات منحصر به فرد خود هستند و در شرایط مخصوصی به کار گرفته میشوند.
شناسایی هر یک از این انواع سبب میشود که بتوانیم با آگاهی بیشتری در معاملات فارکس حاضر شویم. در ادامه برخی از مهمترین و کاربردیترین انواع فارکس را بررسی میکنیم.
مارجین اولیه
مارجین اولیه یا Initial Margin به مبلغی اشاره دارد که به عنوان سرمایه اولیه برای ورود به یک معامله از تریدر دریافت میشود. این مارجین برای پوشش زیانهای احتمالی در آینده دریافت میشود.
مارجین نگهداری
مارجین نگهداری یا Maintenance Margin در حقیقت حداقل سرمایهای است که باید برای باز ماندن موقعیت معاملاتی، در حساب معاملهگر باقی بماند. اگر میزان موجودی حساب شخص به کمتر از این مقدار مشخصشده برسد، تریدر اخطاری دریافت میکند. این اخطار با نام Margin Call شناخته میشود.
مارجین کال
احتمالا نام مارجین کال یا همان اخطار مارجین برای شما آشنا است. میدانید که این اخطار با کاهش موجودی حساب رخ میدهد. بنابراین تریدر باید به محض دریافت این اخطار حساب خود را شارژ کند یا موقعیتهای معاملات را ببندد. در صورت عدم واکنش صحیح در زمان مناسب، خسارتهای مالی زیادی به سرمایه تریدر وارد میشود.
مارجین واریزی
مارجین واریزی یا Variation Margin در حقیقت همان تفاوت بین مارجین اولیه و نگهداری است. این سرمایه برای پوشش خطر نوسانات قیمت در طول معامله مورد استفاده قرار میگیرد.
حداقل مارجین
Minimum Margin میزان سرمایهای است که توسط بروکر و برای راهاندازی حساب مارجین از سرمایهگذار دریافت میشود. ممکن است حساب مارجین بخشی از یک اکانت استاندارد باشد یا به عنوان یک حساب کاربری جداگانه شناخته شود. این جزئیات با توجه به سیاست بروکر یا صرافی تعیین میشود.
مارجین آزاد
مارجین آزاد (Free Margin) به میزان سرمایهای گفته میشود که در حساب تریدر وجود دارند و استفاده از آنها برای ورود به معامله جدید امکانپذیر است. از سوی دیگر مارجین استفاده شده (Used Margin) به سرمایهای اطلاق میشود که در یک موقعیت معاملاتی به کار گرفته شده است.
مارجین ایزوله
منظور از مارجین ایزوله (Isolated Margin) مقدار سرمایهای است که به پوزیشن خرید یا فروش در هر معامله اختصاص داده میشود. در نتیجه اگر موقعیت معاملاتی با شکست مواجه شود، بقیه معاملات مالی تحت تاثیر قرار نمیگیرند. به این ترتیب ریسک معاملات به شکل کلی کاهش پیدا میکند.
کراس مارجین
در کراس مارجین (Cross Margin) با استخری از سرمایه طرف هستیم که همه معاملات از آن تغذیه میکنند! در حقیقت اگر یکی از معاملات با شکست روبرو شود، ضرر آن با سود سایر معاملات جبران میشود. این روش با شانس چند برابر شدن سود و کاهش ریسک کلی معاملات همراه است.
منظور از سطح مارجین چیست؟
سطح مارجین یا Margin level نسبت بین اکوئیتی و مارجین مصرفی را به شکل درصدی نشان میدهد. اکوئیتی خود حاصل جمع موجودی حساب با سود یا زیان شناور است. برای مثال اگر اکوئیتی حساب شما 10000 دلار و مارجین مصرفی 300 دلار باشد، با تقسیم 10000 بر 300 و ضرب نتیجه در 100، به سطح مارجین 33333.33% میرسید.
مزایای استفاده از مارجین
حالا که میدانیم مارجین یعنی چه و چه انواعی دارد، باید توضیح دهیم که بکارگیری آن در معاملات فارکس چه فایدهای دارد. در ادامه مهمترین مزایای استفاده از مارجین در معاملات را بررسی میکنیم:
• امکان استفاده از اهرم
• شرایط سرمایهگذاری و معامله بر روی چند نماد
• دریافت کارمزد کم
• افزایش سود معاملات
معایب استفاده از مارجین
فکر میکنید که معایب استفاده از حساب مارجین Margin چیست؟ با وجود مزایای گسترده این شیوه معاملاتی برای تریدرها، نباید از ایرادهای این روش غافل شد. یکی از مهمترین معایب استفاده از مارجین در معاملات، افزایش خطر و ریسک آن است.
در حقیقت به همان میزان که شانس سوددهی وجود دارد، احتمال شکست نیز همراه معامله میشود. از سوی دیگر بروکرها به ازای وامی که در اختیار تریدر قرار میدهند، هزینهای دریافت میکنند. دریافت این هزینه بدون در نظر گرفتن مثبت یا منفی بودن حساب مارجین صورت میگیرد و در برخی مواقع دردسرساز است.
تفاوت مارجین در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال
در هر دو بازار فارکس و کریپتو کارنسی، مارجین معنای مشابهی دارد و در موقعیت یکسان مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال صرافیهای مخصوص ارز دیجیتال معمولا اهرم بیشتری به تریدرها ارائه میدهند. همین امر سبب میشود که معاملات مارجین در بازار ارزهای دیجیتال ریسک بیشتری داشته باشند. از سوی دیگر شدت بیشتر نوسانات در بازار کریپتو، به ریسک معاملات مارجین در این بازار میافزاید.
کنترل ریسک معاملات مارجین
تا این قسمت از مقاله فهمیدیم که مارجین تریدینگ چیست و با شیوه بکارگیری آن در معاملات آشنا شدیم. همانطور که پیشتر گفته شد، استفاده از معاملات مارجین میتواند ریسک معاملات را تا حد زیادی افزایش دهد. با این حال با بکارگیری چند تکنیک میتوانیم از شکست در چنین معاملاتی جلوگیری کنیم. در ادامه روشهای مختلف برای کنترل ریسک معاملات مارجین را بررسی میکنیم.
استفاده از اهرم پایین
یکی از نکات مهم برای کاهش ریسک معاملات مارجین، خصوصا برای معاملهگران تازهکار، استفاده از اهرم پایین است. هر چه میزان اهرم یا لوریج دریافتی برای ورود به معامله بیشتر باشد، ریسک معامله بیشتر شده و میزان خسارت افزایش پیدا میکند. در حقیقت بالا رفتن حجم معاملات در فارکس، میتواند ریسک شکست را نیز افزایش دهد.
تعیین میزان حد سود و ضرر
حد سود (Take Profit) و حد ضرر (Stop Loss) دو مورد از بهترین معیارها برای جلوگیری از شکست در معاملات فارکس هستند. با تعیین این موارد میتوانید به موقع از معاملات خارج شده و از ایجاد خسارت جلوگیری کنید. جهت یادگیری تعیین این فاکتورها میتوانید در دوره ترید طلا آکادمی میثم دهقانی شرکت کنید.
انتخاب استراتژی معاملات مناسب
شاید بتوان مهمترین نکته برای کاهش ریسک معاملات مارجین را استفاده از استراتژیها و تکنیکهای معاملاتی مناسب دانست. استراتژیهای مجموعهای از دستورالعملها هستند که گامهای لازم برای رسیدن به موفقیت در هر معاملهای را تعیین میکنند. خوشبختانه این روزها میتوانید با شرکت در دورههای معتبر و آنلاین، بهترین استراتژیها برای فعالیت در فارکس را فرا بگیرید.
آکادمی بازار های مالی میثم دهقانی یکی از برترین مجموعههای آموزشی در حوزه ترید طلا در بازار فارکس است. دورههای این مجموعه متناسب با آخرین تغییرات بازار فارکس و مطابق استانداردهای جهانی طراحی شدهاند.
با شرکت در این دورهها میتوانید صفر تا صد شیوههای فعالیت در فارکس را فرا بگیرید و در معاملات خود به موفقیت برسید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد محتوای هر دوره میتوانید به سایر صفحات سایت مراجعه کنید.
بررسی اخبار و نمودارهای قیمتی
استفاده از تکنیکهای فاندامنتال مثل بررسی اخبار میتواند نقش موثری در کنترل ریسک معاملات مارجین داشته باشد. به این ترتیب میتوانید تشخیص دهید که وضعیت بازار مارجین چیست و چطور باید یک معامله را به درستی مدیریت کرد.
از دیگر راهکارها برای کاهش ریسک معاملات مارجین، استفاده از نمودار قیمتی است. با شرکت در دوره جامع پرایس اکشن میتوانید صفر تا صد ترید با استفاده از اطلاعات این نمودارها را یاد بگیرید.
کلام آخر
آشنایی با اصطلاحات معاملاتی اولین گام برای سرمایهگذاری و ترید در بازار فارکس است. مارجین یکی از مهمترین و رایجترین اصطلاحات بازارهای مالی است که به میزان سرمایه مورد نیاز برای باز نگه داشتن یک موقعیت معاملاتی اشاره دارد. در این مطلب بررسی کردیم که اصطلاح مارجین چیست.
سپس شرح دادیم که انواع آن و چه نقشی در معاملات دارد. اگر قصد دارید صفر تا صد معامله طلا در بازار فارکس را یاد بگیرید، میتونید از دورههای معتبر آکادمی مالی میثم دهقانی استفاده کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبتنام در دورههای تخصصی میتوانید با پشتیبانی در ارتباط باشید.