احتمالا میدانید که ثروتمند بودن کار چندان آسانی نیست! مدیریت داراییها و بررسی دقیق خرج و مخارج، یک روند دائمی و سخت است. فرقی نمیکند که سرمایه اولیه شما چقدر است، باید جهت حفظ و بیشتر شدن آن تکنیکهای مختلفی را به کار بگیرید.
در چند سال اخیر اصول مدیریت سرمایه دچار تغییرات چشمگیری شدهاند. به همین دلیل ضروری است که با بهروزرسانی اطلاعات خود بتوانید داراییهای خود را به شکل بهتری مدیریت کنید. در این مطلب از مجله بازار های مالی، جنبههای مختلفی از مدیریت دارایی را بررسی و استراتژی و نکات مهم آن را معرفی میکنیم.
منظور از CM یا مدیریت سرمایه چیست؟
پیش از آن که اصول بنیادی این مفهوم را بررسی کنیم، ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که منظور از مدیریت سرمایه چیست. Capital Management یا به اختصار CM نوعی استراتژی مالی برای رسیدن به حداکثر میزان سود و بازدهی است. به این ترتیب میتوانیم سرمایه و دارایی خود را در انواع سرمایهگذاریها یا بازارهای مالی مختلف مثل فارکس، بورس یا حتی ارز دیجیتال به درستی مدیریت کنیم و تصمیمات دقیقی بگیریم.
در چند سال اخیر جایگاه مدیریت سرمایه در نگاه سرمایهگذاران حرفهای بسیار بهتر از گذشته شده است. این روزها معاملهگران و سرمایهگذاران تلاش میکنند که با در نظر گرفتن ارکان و اصول این تکنیک، روند معاملاتی خود را بهبود ببخشد. دورههای آموزشی آکادمی بازار های مالی میثم دهقانی با در نظر گرفتن اصول CM، تریدرها را به سوی یک معامله امن و سودبخش سوق میدهند.
اهمیت مدیریت سرمایه در ترید
فکر میکنید که بکارگیری مدیریت سرمایه گذاری در معاملات مالی چه سودی به همراه دارد؟ در حالت ایدهآل تمامی فعالیتهای تجاری باید با در نظر گرفتن سه مولفه مهم یعنی سیستم معاملاتی، مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک جلو بروند. بیتوجهی به هر یک از این معیارها در جدول مدیریت سرمایه سبب ایجاد بیثباتی در روند معامله و در نتیجه ایجاد ضرر میشود.
معاملهگری که با در نظر گرفتن این سه مولفه ترید میکند، از آگاهی و آسودگی خاطر بیشتری برخوردار خواهد بود. در نتیجه این تریدرها هر نوع سیگنال را به منزله شروع معامله در نظر نمیگیرند و با بررسی شرایط سعی میکنند که بهترین تصمیم را اتخاذ کنند.
استراتژیهای مدیریت سرمایه
به طور کلی در مبحث آموزش مدیریت سرمایه میتوان رویکردهای متفاوتی را در نظر گرفت. در حال حاضر سه نوع استراتژی محتاطانه، پوششی و تهاجمی، بهترین تکنیکها برای رساندن ما به اهداف مالی هستند. در ادامه جزئیات هر یک از استراتژیهای مدیریت سرمایه را بررسی میکنیم.
استراتژی تهاجمی
استراتژی تهاجمی یا هجومی به دلیل کسب بیشترین میزان سود، یکی از محبوبترین تکنیکهای CM محسوب میشود. افرادی که این استراتژی را به کار میگیرند، در ازای پذیرش ریسک بیشتر به دنبال سود بالاتری هستند. معمولا میتوانیم حضور این سرمایهگذارها را در معاملات سهام مشاهده کنیم.
استراتژی محتاطانه
همانطور که از نام این تکنیک CM مشخص است، رویکرد محافظهکارانهتری نسبت به روش قبلی دارد. معاملهگران این روش، حفظ دارایی اولیه خود را در اولویت قرار میدهند و کسب سود کم در نگاه آنها مسئله چندان بزرگی نیست. در واقع این افراد داشتن یک درآمد ثابت را به سود نوسانی ترجیح میدهند.
استراتژی پوششی
نوع سوم استراتژیهایی که در تکنیک CM به کار میرود، پوششی است. این استراتژی مدیریت سرمایه به عنوان بهترین رویکرد شناخته میشود؛ چرا که در بین حالت تهاجمی و محتاطانه قرار میگیرد و طیف بسیار گستردهای دارد.
بدیهی است که در این سبک استراتژی فرد میتواند با توجه به مواردی مثل میزان سرمایه، قدرت ریسکپذیری، وضعیت بازار و حجم معامله تصمیمگیری کند. در دوره معامله گری طلا تلاش میکنیم که با تشخیص سیگنالهای بازار، بهترین استراتژی پوششی CM را فرا بگیریم.
ارکان اصلی مدیریت سرمایه
حالا که با مفاهیم پایه آشنا شدیم باید بررسی کنیم که ارکان اصلی مدیریت سرمایه (CM) چیست؟ به طور کلی جهت مدیریت درست سرمایه باید برخی نکات اساسی را در نظر بگیریم. در این بخش قصد داریم ارکان اصلی که در کتاب مدیریت سرمایه گذاری به آنها اشاره شده است را بررسی کنیم.
بررسی نسبت پاداش به ریسک
شاید بتوان مهمترین نکته در مدیریت صحیح سرمایه را، محاسبه میزان ریسک و بررسی نسبت پاداش به آن دانست. در حقیقت این نسبت میتواند تعیینکننده شانس موفقیت شما در هر نوع معامله بازار مالی باشد. در چنین حالتی، دو موقعیت پیش روی ما قرار میگیرد.
ممکن است نسبت پاداش به ریسک کمتر از عدد یک باشد. در چنین حالتی احتمال زیان دیدن و از دست رفتن سرمایه بیشتر از احتمال سودآوری آن است. در نتیجه معاملهگر باید با هوشیاری، از ورود به چنین شرایطی خودداری کند؛ چرا که امکان از دست رفتن تمام سرمایه نیز وجود دارد!
از سوی دیگر در حالت دوم این نسبت برابر یا بیشتر از یک خواهد بود. در چنین شرایطی تریدر میتواند با رعایت اقدامات محافظهکارانه، به معامله وارد شود؛ چرا که احتمال دستیابی به سود تا حد خوبی قانعکننده است. با این حال در تصمیمگیری برای ورود به یک معامله نباید تنها این معیار را در نظر بگیرید؛ بلکه باید این نسبت را در کنار سایر موارد ضروری لحاظ کنید.
حجم معاملات
پیش از ورود به معاملات باید حجم هر معامله را بررسی و میزان سرمایه در دسترس را در نظر بگیرید. این مسئله سبب میشود که بتوان میزان ضرر احتمالی را تخمین بزنید و با آگاهی بیشتری در مورد ورود به معامله تصمیمگیری کنید.
تعیین سرمایه اولیه و در نظر گرفتن آن، یک راهکار آسان برای ورود به معاملاتی است که حجم مناسبی دارند. بدیهی است که هر چه حجم معاملات بیشتر باشد، میزان سود یا ضرر حاصل از اجرای آن نیز بیشتر خواهد بود. در نتیجه باید با آگاهی و دید باز نسبت به انتخاب معاملات مناسب اقدام کنید.
مدیریت صحیح احساسات
در نظر گرفتن معیارهای روانشناسی معامله، یکی دیگر از ارکان اصلی مدیریت سرمایه به روش صحیح است. احساساتی مثل طمع، حرص، خشم یا حتی اعتماد به نفس کاذب میتوانند آثار مخربی بر روند معامله و سرمایهگذاری شما بگذارند. در حقیقت مدیریت صحیح سرمایه تنها زمانی ممکن است که بتوانید از تصمیمگیریهای احساسی بپرهیزید.
تنوعبخشی به سبد سرمایهگذاری
یک نکته مهم در شیوه تجارت و سرمایهگذاری افراد حرفهای، تنوع بخشیدن به سبد دارایی است. میدانید که بازارهای مالی دائما دچار نوسانات و تغییرات هستند و تحت تاثیر عوامل زیادی قرار میگیرند. با مدیریت سبد سرمایه گذاری خود و معامله در بازارهای مختلف میتوانید از خطر خسارت تا حدی جلوگیری کنید.
البته باید در نظر داشته باشید که این رویکرد نیازمند به مهارت بالا و زمان زیادی برای مدیریت همه معاملات است. از سوی دیگر باید دقت کنید که باز گذاشتن تعداد زیادی معامله میتواند در نهایت سبب سردرگمی و زیان دیدن شما بشود.
انتخاب استراتژی معاملاتی مناسب
گام دیگر برای مدیریت سرمایه حرفه ای، انتخاب استراتژی صحیح برای معامله است. شما میتوانید علاوه بر پیروی از استانداردهای هر تکنیک، سیستم معاملاتی مخصوص به خود را در تصمیمات مالی دخیل کنید.
به این ترتیب شیوه معاملاتی شما متناسب با روحیات و سبک مدیریتی خودتان شکل میگیرد. لازم به ذکر است که این روند معاملاتی نیازمند تجربه، دانش و مهارت بالایی است و به تازهکاران این حوزه پیشنهاد نمیشود.
تعیین حد ضرر
یکی از مفاهیم بسیار مهم در جهان سرمایهگذاری و معامله، حد ضرر یا همان استاپ لاس است. این دستورات مالی برای محدود کردن ضررهای احتمالی در معاملات به کار میروند. تعیین حد ضرر با استفاده از روشهای تحلیل تکنیکال و بررسی نوسانات بازار صورت میگیرد.
با چنین رویکردی میتوانیم در برابر حرکات ناگهانی بازار مقاومت کرده و میزان ضرر را به حداقل برسانیم. از سوی دیگر با تعیین دقیق استاپ لاس میتوان از خروج زود یا دیرهنگام جلوگیری کرد.
تعیین سقف سود
تعیین سقف سود میتواند به اندازه استاپ لاس بر روی روند معامله تاثیرگذار باشد. جهت مدیریت سرمایه در بازارهای مالی باید سطوح مقاومت و حمایت را به خوبی مشخص کنید. این مسئله کمک میکند که معاملات برای مدت طولانی باز نمانند و سود شما در گذر زمان به ضرر بدل نشود. دقت کنید که سقف سود باید متناسب با هر معامله و شرایط لحظهای بازار صورت بگیرد.
انعطافپذیری
همانطور که میدانید بازارهای مالی و بورس از نوسانات و تغییرات بسیار زیادی برخوردار هستند و گاهی انطباق یافتن با شرایط بسیار سخت میشود. جهت مدیریت بهتر ریسک و استفاده از فرصتهای معاملاتی ایجاد شده، باید میزان انعطافپذیری خود را افزایش دهید.
در حقیقت باید بتوانید در هر زمانی سطوح ضرر یا سود، نسبت ریسک به پاداش یا حجم معاملات را تغییر دهید. این مسئله سبب میشود که بتوانید به شکل بهتری سرمایه موجود را مدیریت کنید و معاملات خود را هوشمندانه پیش ببرید.
داشتن یک برنامه منظم
فعالیت در دنیای تجارت بدون داشتن یک برنامه منظم امکانپذیر نیست! درست است که بازارهای مالی همواره در حال تغییر هستند؛ اما با ایجاد یک برنامه دقیق و حفظ نظم میتوانید به شکل دقیقتری اقدامات انجام شده را تحلیل کنید.
در نتیجه این رویکرد از ایجاد تصمیمات هیجانی و احساسی تا حد زیادی جلوگیری میکنید و در طولانی مدت نتایج بهتری را از معاملات به دست میآورید. اگر به سرمایهگذاری یا تریدینگ به عنوان یک شغل نگاه میکنید، باید زمان و انرژی مشخصی را به آن اختصاص دهید تا به هدف مدنظر خود برسید.
استفاده هوشمندانه از اهرم
اگر در بازار معاملاتی بزرگی مثل فارکس فعالیت میکنید، احتمالا با مفهوم اهرم آشنایی دارید. اهرم یا لوریج سرمایهای است که بروکرها در اختیار کاربران خود قرار میدهند، تا بتوانند در معاملات بزرگتر شرکت کنند. هر چه میزان لوریج دریافتی شما بیشتر باشد، میزان ریسک در معامله افزایش پیدا میکند.
اگر یک فرد بدون توجه به مهارتها و سرمایه اولیه خود از اهرمهای بزرگ استفاده کند، ممکن است ضررهای سنگینی به بار بیاورد. در نتیجه پیش از شروع یک معامله باید تناسب بین سطح تحمل ریسک، استراتژی معاملاتی خود و اهرم را بسنجید.
میزان تحمل ریسک
پس از تعیین نسبت پاداش به ریسک، باید میزان پذیرش خطر را به خوبی در نظر بگیرید. همانطور که در بخش استراتژیهای بیان شده، در تکنیک تهاجمی میزان ریسک بیشتر است. با این حال کارشناسان و تحلیلگران پیشنهاد میکنند که حداکثر میزان تحمل ریسک را در حد 20 درصد در نظر بگیرید.
تعیین میزان تحمل ریسک سبب میشود که در درجه اول بتوانید حجم معاملات را مشخص کنید و متناسب با سرمایه فعلی وارد معامله شوید. بدیهی است که هر چه میزان تحمل ریسک بالاتر باشد، احتمال شکست در معامله و از دست رفتن سرمایه اولیه بیشتر است. از سوی دیگر حد تحمل ریسک بسیار پایین نیز میتواند بسیاری از فرصتهای مالی را از شما سلب کند.
اصول مهم مدیریت سرمایه
حالا که با عواملی موثر در مدیریت سرمایه آشنا شدیم، باید اصول بکارگیری این تکنیک را نیز بشناسیم. فرقی نمیکند که در کدام بازار مالی سرمایهگذاری میکنید؛ رعایت اصول اولیه CM میتواند شما را از شر تصمیمگیریهای هیجانی و احساسی دور کند.
بهتر است پیش از شروع هر معامله، یک بار این اصول را در ذهن خود مرور کنید تا تسلط بیشتری به روند معامله داشته باشید. به طور کلی میتوان معیارهای مختلفی را به عنوان قوانین مدیریت سرمایه در نظر گرفت. در ادامه برخی از مهمترین اصول کاربردی CM را معرفی میکنیم.
حفظ سرمایه اولیه
اولین و مهمترین قانون در CM حفظ سرمایه اولیه است. انتخاب یک استراتژی مناسب در بازار به ما کمک میکند که پس از حفظ سرمایه اولیه، به فکر کسب سود باشیم. در حقیقت قدم گذاشتن در یک راه پرریسک نباید منجر به این شود که تمام سرمایه خود را از دست بدهید.
استفاده از سرمایه غیرضروری
ورود به هر کدام از بازارهای مالی باید با آن بخش سرمایهای باشد که شما در بلند مدت به آن احتیاج نداشته باشید. در حقیقت سرمایهای که وارد بازارهای مالی میکنید باید به عنوان یک پسانداز غیرضروری و مازاد در نظر گرفته شود.
به این ترتیب میتوانید بدون دغدغه و با آگاهی بیشتری در معاملات مالی شرکت کنید. معامله کردن با استفاده از سرمایههای ضروری میتواند استرس زیادی بر دوش شما بگذارد. همین مسئله سبب میشود که با تصمیمگیریهای احساسی، شانس شکست در معاملات را افزایش بدهید!
انتخاب استراتژی مناسب
زمانی که از اصول مدیریت سرمایه صحبت میکنیم، باید بر روی استراتژی معاملاتی مناسب تاکید بیشتری داشته باشیم. بدیهی است که ورود به بازارهای مالی بدون داشتن استراتژی معاملاتی امکانپذیر نیست و خسارات زیادی به دنبال خواهد داشت.
استراتژیهای معاملاتی شامل مجموعه قوانین و روشهایی هستند که به کمک آنها روند معامله را به شکل اصولی طی میکنیم. اما چطور باید بهترین استراتژی معاملاتی را انتخاب کنیم و آن را بیاموزیم؟ خوشبختانه این روزها دورههای آموزشی معتبر به شکل آنلاین برگزار میشود.
آکادمی مالی میثم دهقانی یکی از برترین مجموعههای فعال در این زمینه است که بهترین دورههای آموزشی را مطابق با استانداردهای جهانی به تریدرها عرضه میکند. با ثبتنام در دوره پرایس اکشن میتوانید صفر تا صد اجرای این استراتژی تکنیکال را بیاموزید و در کوتاهترین زمان ممکن به سود غیرقابل باوری دست پیدا کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر از محتوای هر دوره، با ما تماس بگیرید.
تعیین حداکثر میزان ریسک در یک بازه
یکی از تکنیکهای موفقیت برای افراد حرفهای، در نظر گرفتن میزان حداکثر ریسک در هر ماه است. در واقع علاوه بر تعیین میزان ریسک برای هر معامله به شکل جداگانه، پیشنهاد میشود که میزان ریسک ماهانه را تخمین بزنید. این مسئله سبب میشود که بتوانید در یک ماه کاری خود، میزان سود و زیان را در حد متعادل نگه دارید و از ایجاد خسارات جدی جلوگیری کنید.
کلام آخر
این روزها تکنیکها و استراتژیهای زیادی برای انجام معاملات در بازارهای مالی وجود دارند. این روشها به ما کمک میکنند که دارایی خود را به شکل بهتری مدیریت کنیم و در نتیجه به سود بیشتری برسیم. مدیریت سرمایه یا CM یکی از مهمترین تکنیکهای اصولی در مسیر انجام معاملات است.
در این مطلب سعی کردیم مهمترین ارکانها و استراتژیهای این روش را بررسی کنیم. با یادگیری مهارتهای مدیریت دارایی، میتوانید ارزش سرمایه خود در هر بازاری را افزایش دهید. جهت اطلاع از جزئیات هر دوره و ثبتنام، میتوانید با پشتیبانی مجموعه در تماس باشید.
1 Comment
Join the discussion and tell us your opinion.
مقاله خوبی بود واقعا. اگه تازه کارها سعی کنن مدیریت سرمایه رو یاد بگیرن عالی میشه