ارتباط در تلگرام

ارتباط با پشتیبانی

تماس مستقیم

پلن معاملاتی

همه چیز درباره پلن معاملاتی؛ از تعریف تا نحوه طراحی

تیر 7, 1403
194 restore
آپدیت شده در مهر 22, 1403

یک عبارت قدیمی در دنیای تجارت وجود دارد که اگر برنامه‌ریزی نکنید، در واقع در حال برنامه‌ریزی برای شکست هستید! دنیای امروز به سمتی می‌رود که تجارت در آن مفهوم متفاوتی پیدا کرده است؛ دیگر تنها با دسترسی به اینترنت می‌توانیم در بازارهای بین‌المللی معامله کنیم.

پلن معاملاتی فارکس
ترید طلا

اما برای انجام یک معامله هدفمند که نتیجه مطلوبی داشته باشد، باید برنامه دقیقی داشته باشیم. پلن معاملاتی یک برنامه دقیق و منحصر به فرد است که وجود آن برای رسیدن به موفقیت در معاملات فارکس یا هر بازار مالی دیگری ضرورت دارد. در این مطلب از مجله بازار های مالی میثم دهقانی به بررسی مفهوم این برنامه، کارکرد و چگونگی طراحی آن می‌پردازیم.

پلن معاملاتی چیست؟

پیش از بررسی هرگونه اطلاعات، ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که پلن معاملاتی چیست؟ برنامه معاملاتی یا تریدینگ پلن (Trading Plan) نوعی نقشه مشخص برای مسیر معامله است که گام‌های بعدی تریدر را برای وی مشخص می‌سازد. به عبارت دیگر می‌توان تریدینگ پلن را یک برنامه منظم برای تمامی فعالیت‌ها در حین انجام معامله دانست.

پلن معاملاتی چیست

این روش سیستماتیک معمولا جنبه‌هایی از معامله مثل زمان انجام، اهداف سرمایه‌گذاری و ریسک آن را در بر می‌گیرد. هدف اصلی از طراحی چنین برنامه‌ای و این روش سیستماتیک معمولا جنبه‌هایی از معامله مثل زمان انجام، اهداف سرمایه‌گذاری و ریسک آن را در بر می‌گیرد. هدف اصلی از طراحی چنین برنامه‌ای و محدود کردن ریسک و به حداکثر رساندن میزان سود است.  

باید توجه کنید که طراحی پلن معامله باید به شکل فردی و با توجه به شرایط هر تریدر صورت بگیرد. در واقع یک معامله‌گر نمی‌تواند با استفاده از نمونه پلن معاملاتی فارکس یک تریدر دیگر در معاملات موفق شود و در واقع باید چک لیست معاملاتی در فارکس منحصر به فرد خود را داشته باشد.

اهمیت استفاده از طرح معاملاتی

حالا که با مفهوم تریدینگ پلن آشنا شدیم، احتمالا از خود می‌پرسید که چرا به یک طرح معاملاتی نیاز دارید؟ بدیهی است که پیروی از یک برنامه مشخص در معامله می‌تواند تا حد خوبی از تصمیم‌گیری‌های احساسی در موقعیت‌های ریسکی جلوگیری کند. با این حال جهت آشنایی بیشتر با اهمیت استفاده از طرح معاملاتی، چند مورد از برترین مزایای بکارگیری آن را بررسی می‌کنیم.

پلن معاملاتی چیست

سهولت در معامله

انجام معامله با استفاده از برنامه تریدینگ مانند ساخت یک وسیله از روی دفترچه راهنما است. در واقع شما به عنوان یک تریدر تنها بر اساس پارامترهای از پیش تعیین شده معامله می‌کنید. این مسئله سبب می‌شود که انجام معامله در مدت زمان کمتر و به شکل راحت‌تری انجام شود.

پرهیز از دام‌های عاطفی

یکی از اصلی‌ترین دلایل شکست در معاملات بازارهای مالی، تصمیم‌گیری عاطفی و بر پایه احساسات است. در بسیاری از مواقع معامله‌گرها تنها به دلیل استرس زیاد تصمیماتی جبران‌ناپذیر می‌گیرند.

داشتن یک برنامه معاملاتی دقیق که بر اساس شرایط خودتان است، به شما کمک می‌کند که از تصمیم‌گیری هیجانی دوری کنید. در نتیجه احتمال شکست در معاملات انتقام‌جویانه کاهش پیدا می‌کند و در مدت زمان کوتاهی نتیجه مطلوبی به دست می‌آورید.

ایجاد نظم در معاملات

داشتن برنامه دقیق یا همان پلن معاملاتی به منظم بودن روند انجام معاملات کمک می‌کند. شما می‌توانید با در نظر گرفتن پروسه اجرای هر معامله متوجه شوید که چرا برخی معاملات به سود و برخی به زیان منتهی می‌شوند. این مسئله خصوصا برای تریدرهای تازه‌کار یک راه عالی است تا مهارت‌های خود را در معاملات واقعی افزایش بدهند.

کمک به مدیریت ریسک

یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از پلن معامله، مدیریت ریسک است. استراتژی‌هایی که در برنامه معاملاتی به کار گرفته می‌شوند به شما کمک می‌کنند تا میزان ریسک هر معامله را محدود کنید. در نتیجه از این طریق می‌توان از زیان‌های بزرگ جلوگیری و به نتایج بهتری دست پیدا کرد.

تقسیم اصولی سرمایه

برنامه معاملاتی به شما کمک می‌کند که بتوانید سرمایه خود را به شکل بهتری مدیریت کنید. در واقع با استفاده از استراتژی‌های مختلف می‌توانید از تمرکز بر روی یک معامله خاص جلوگیری کرده و سرمایه خود را به شکل اصولی تخصیص کنید.

نحوه ساخت پلن معاملاتی

همانطور که گفته شد، نوشتن پلن معاملاتی باید با توجه ویژگی‌های منحصر به فرد هر تریدر صورت بگیرد. با این حال می‌توان از یک قالب مشخص برای طراحی پلن ویژه استفاده کرد. در این بخش از مقاله قصد داریم مراحل طراحی یک پلن معاملاتی را با جزئیات بررسی کنیم.

ساخت پلن معاملاتی

در نظر گرفتن اهداف معامله

اولین و مهم‌ترین قدم برای طراحی یک پلن معاملاتی، در نظر گرفتن اهداف است. باید به خوبی مشخص کنید که هدف از معامله چیست و قصد دارید با تجارت کردن به چه میزان سرمایه و سود دست پیدا کنید. هر معامله‌گری باید با در نظر گرفتن میزان سرمایه و توانایی خود در مورد اهداف برنامه تریدینگ تصمیم بگیرد.

به طور کلی می‌توانیم اهداف معامله را به دو دسته مالی و آموزشی تقسیم‌بندی کنیم:

• اهداف مالی: اهداف مالی شامل تعیین میزان سود یا بازدهی معامله است. برای مثال می‌توانید هدف خود را دستیابی به درصد معینی سود در یک ماه یا سال قرار بدهید.
• اهداف آموزشی: این هدف بیشتر قشر تریدرهای تازه‌کار را هدف قرار می‌دهد. شما می‌توانید برای یادگیری و بهبود مهارت‌های تریدینگ خود اهدافی را تعیین کنید.

انتخاب بازار مورد نظر

پس از تعیین اهداف مالی و با در نظر گرفتن مهارت‌های خود، می‌توانید به سراغ انتخاب بازار بروید. در حال حاضر بهترین بازارهای مالی برای ترید شامل فارکس و کرپیتو کارنسی می‌شوند. بدیهی است که در صورت وجود سرمایه کافی می‌توانید در هر دو بازار فعالیت کنید.

هر بازاری دارای شرایط خاص خود است؛ می‌توانید با بررسی قوانین هر کدام در نهایت یک مورد را انتخاب کنید. در چند سال اخیر خرید و فروش طلا در بازار جهانی فارکس طرفداران زیادی پیدا کرده است. شما می‌توانید با شرکت در دوره‌های آموزش ترید طلا آکادمی مالی میثم دهقانی، صفر تا صد معامله طلا را یاد بگیرید.

تعیین سبک معاملاتی

پیشرفت تکنولوژی سبب شده است که بتوانیم معاملات را به سبک‌های مختلفی انجام دهیم. در مجله آموزش طلا جزئیات کاربرد هر یک از استراتژی‌ها را به شکل دقیق بررسی کرد‌ه‌ایم. در حال حاضر چهار مورد از سبک‌های محبوب معامله در بازارهای جهانی شامل معاملات روزانه، اسکالپینگ، نوسانی و بلندمدت می‌شوند:

سبک های ترید

• معاملات روزانه: Day Trading به آن دسته از معاملات گفته می‌شود که روند سریع و کوتاه مدتی دارند. این معاملات در طی یک روز به اتمام می‌رساند و گزینه خوبی برای معامله‌گران تازه‌کار هستند.
• معاملات اسکالپ: اسکالپینگ به آن دسته از معامله‌ها گفته می‌شود که با تعداد بالا و در طول یک روز انجام می‌شوند. اسکالپرها به دنبال کسب سود‌های کم در تعداد زیادی از معاملات هستند.
• معاملات نوسانی: Swing Trading یا معاملات نوسانی با نام میان‌مدت نیز شناخته می‌شوند. انجام این معاملات بین چند روز تا چند هفته زمان می‌برد.
• معاملات بلندمدت: معاملات بلند مدت یا Position Trading بین چند ماه تا چند سال طول می‌کشند و معمولا سرمایه‌گذاران باتجربه به سراغ آن‌ها می‌روند.

انتخاب استراتژی معاملاتی

استراتژی معامله به مجموعه قوانین و تکنیک‌هایی گفته می‌شود که برای انجام یک معامله به کار می‌روند. به طور کلی در معاملات فارکس یا حتی ارزهای دیجیتال از انواع تحلیل تکنیکال و فاندامنتال برای تعیین استراتژی‌های مختلف استفاده می‌شود. تحلیل‌های تکنیکال شامل آموزش استفاده از نمودارها و الگوها برای پیش‌بینی قیمت بازار می‌شوند.

استراتژی معاملاتی

از طرف دیگر با استفاده از تحلیل بنیادی می‌توان با استفاده از عوامل اقتصادی، مالی و خبری در مورد این نوسانات تصمیم‌گیری کرد. از محبوب‌ترین استراتژی‌ها برای تحلیل و انجام معامله در بازارهای مالی می‌توانیم به پرایس اکشن، دی تریدینگ، ترند تریدینگ و اسکالپینگ اشاره کرد.

تعیین نقاط ورود و خروج در برنامه معاملاتی

یکی از مهم‌ترین مواردی که باید در طراحی پلن معاملاتی فارکس به آن توجه کنید، تعیین نقاط ورود و خروج معاملات است. البته به دلایلی که کمی بعد توضیح می‌دهیم، انتخاب فاکتورهای لازم برای خروج از معامله از اهمیت بیشتری برخوردار است. در ادامه شرایط ورود و خروج معاملات فارکس یا هر بازار مالی دیگری را بیان می‌کنیم.

ورود به معاملات

یک تریدر باید بتواند با توجه به سیگنال‌های موجود در بازار تشخیص بدهد که ورود به معامله کاری عقلانی است یا خیر. شرایط ورود به معامله با توجه به ویژگی‌ها و قوانین هر بازار تعیین می‌شود. برای مثال می‌توانید عبور قیمت دارایی از یک سطح مشخص را به عنوان نقطه ورود به معامله در نظر بگیرید.

نقطه خروج از معامله

فرقی نمی‌کند که در کدام بازار مالی مشغول فعالیت هستید؛ تعیین حد ضرر برای خروج از معامله یک امر ضروری است. بسیاری از تریدرها با تعیین نکردن نقطه خروج، نمی‌توانند شکست در معامله را بپذیرند و در نتیجه دچار ضرر بیشتری می‌شوند. می‌توانید با تعیین استاپ لاس یا تعیین میزان سود دریافتی، نقطه‌ای را برای خروج از معاملات مشخص کنید.

مدیریت ریسک

بررسی مدیریت ریسک بر اساس پلن معاملاتی نیز راه دیگری برای بهبود روند انجام ترید است. شما باید با در نظر گرفتن حجم معامله، میزان سود و حد ضرر، ریسک موجود در معامله را تخمین بزنید. بررسی نسبت ریسک به پاداش به شما کمک می‌کند که برای ورود یا عدم حضور در معامله تصمیم بگیرید. بدیهی است که هر چه میزان نسبت سود به ضرر بیشتر باشد، شانس بیشتری در کسب نتیجه مطلوب دارید.

مدیریت ریسک

ایجاد دفتر خاطرات تجاری

همانطور که گفته شد بهترین پلن معاملاتی فارکس باید با توجه به ویژگی‌های هر فرد طراحی شود؛ در نتیجه پیگیری شرایط پلن اهمیت زیادی دارد. یکی از مسائلی که باید در ایجاد برنامه تریدینگ به آن توجه کنید، ثبت وقایع صورت گرفته در انجام معامله است.

لازم نیست که فقط جزئیات فنی مثل نقاط ورود و خروج را ثبت کنید. بلکه می‌توان ساعت ورود، دلایل دخیل در روند تصمیم‌گیری و نتیجه آن را بنویسید. هر چه جزئیات بیشتری را نگهداری کنید، می‌توانید به شکل بهتری برنامه خود را مرور کنید.

نکات مهم در استفاده از پلن معاملاتی

تا این قسمت از مقاله توضیح دادیم که Trading plan چیست و چطور می‌توان یک برنامه خوب طراحی کرد. در این بخش قصد داریم به بررسی نکاتی بپردازیم که کیفیت پلن شما و نتیجه به دست آمده از آن را تا حد مطلوبی افزایش می‌دهند.

بهترین پلن معاملاتی

پایبندی به قوانین برنامه معاملاتی

قطعا می‌دانید که صرفا نوشتن یک پلن معاملاتی در فارکس نمی‌تواند سبب موفقیت شود. بلکه باید در انجام هر حرکتی، به برنامه خود رجوع کنید. این پایبندی به قوانین سبب ایجاد نظم در روند معاملات می‌شود.

انعطاف‌پذیری در پیروی از تریدینگ پلن

با وجود این که پیروی از قوانین برنامه معاملاتی یک اصل بسیار مهم است، نباید تنها به آن تکیه کرد. بازارهای مالی نوسانات و تغییرات بسیار زیادی دارند، به همین دلیل باید متناسب با هر تغییر بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.

یادگیری از تجربیات

با توجه به ثبت اعمال و اقدامات در برنامه معاملاتی، می‌توانید عوامل سازنده موفقیت را به خوبی شناسایی و از عواملی که سبب شکست شدند دوری کنید.

بروزرسانی دانش معامله

با وجود این که داشتن یک پلن معاملاتی راه خوبی برای بهبود مهارت‌های معامله است، نمی‌توان تمام طول مسیر ترید کردن را به یک برنامه واحد متکی بود. در واقع شما باید در هر شرایطی تلاش کنید که مهارت‌ها و دانش خود در زمینه معامله کردن را افزایش دهید.

برای دستیابی به این هدف می‌توانید از انواع دوره‌های آموزشی استفاده کنید. البته باید توجه داشته باشید که دوره مورد استفاده معتبر باشد و اطلاعات را بر اساس آخرین تغییرات بازارهای مالی در اختیار شما قرار دهد. آکادمی میثم دهقانی یکی از برترین مجموعه‌ها در داخل کشور است که در حوزه آموزش معامله طلا در بازار فارکس فعالیت می‌کند.

دوره‌های این مجموعه به طوری طراحی شده‌اند که هم تریدرهای تازه‌کار و هم سرمایه‌گذاران باتجربه بتوانند مهارت مورد نیاز خود را فرا بگیرند. با شرکت در هر یک از دوره‌ها می‌توانید در کوتاه‌ترین مدت زمان ممکن، در معاملات خود به سود برسید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر یک از دوره‌های این مجموعه، می‌توانید با کارشناسان در ارتباط باشید.

نمونه پلن معاملاتی فارکس

  1. هدف معاملاتی
    هدف اصلی: افزایش ۱۵٪ سرمایه در یک دوره ۶ ماهه.
    هدف فرعی: کاهش ضررهای غیرمنتظره و حفظ سرمایه.
  2. استراتژی معاملاتی
    نوع استراتژی: تحلیل فنی و بنیادی.
    نقاط ورود: استفاده از الگوهای کندل‌استیک و سطوح حمایت و مقاومت.
    نقاط خروج: تعیین حد سود و حد ضرر قبل از ورود به هر معامله.
  3. مدیریت ریسک
    حداکثر ریسک در هر معامله: ۱٪ از سرمایه کل.
    حداکثر ریسک ماهانه: ۵٪ از سرمایه کل.
    نسبت ریسک به سود: ۱:۲ (برای هر ۱ دلار ریسک، ۲ دلار سود هدف).
  4. ابزارهای معاملاتی
    جفت‌ارزهای مورد معامله: EUR/USD، GBP/USD، USD/JPY.
    دوره‌های زمانی: معاملات روزانه (D1) و ساعتی (H1).
  5. زمان‌بندی معاملات
    ساعات معاملاتی: تمرکز بر روی ساعت‌های کلیدی بازار (زمان‌های باز و بسته بازارهای اصلی).
    برنامه‌ریزی معاملات: انجام تحلیل‌ها در پایان هر روز و برنامه‌ریزی برای معاملات روز بعد.
  6. ثبت و تحلیل معاملات
    دفترچه معاملات: ثبت کلیه معاملات، شامل تاریخ، جفت‌ارز، نقطه ورود، نقطه خروج، و دلایل ورود و خروج.
    تحلیل نتایج: بررسی عملکرد ماهانه و شناسایی الگوهای موفق و ناموفق.
  7. انضباط معاملاتی
    رعایت قوانین: پایبندی به قوانین پلن معاملاتی و جلوگیری از احساسات در تصمیم‌گیری.
    استراحت: در صورت متوالی بودن ضررها، استراحت از بازار به مدت حداقل یک هفته.
  8. آموزش و توسعه
    منابع آموزشی: مطالعه کتاب‌های معاملاتی و شرکت در وبینارهای آموزشی.
    توسعه مهارت: تمرین در حساب دمو و تحلیل مستمر بازار.

این پلن معاملاتی یا نمونه تریدینگ پلن می‌تواند به شما کمک کند تا به طور منظم و با دیدگاه روشن‌تری به بازار فارکس وارد شوید و تصمیمات بهتری بگیرید. برای موفقیت در بازار فارکس، انضباط و پیروی از پلن معاملاتی بسیار حیاتی است.

کلام آخر

آمارها نشان می‌دهند که هر روز به تعداد تریدرها در بازارهای مالی افزوده می‌شود. با وجود بالاتر رفتن حجم معاملات در این پلتفرم‌ها، چطور می‌توان معاملات را بر طبق اصول پیش برد و به موفقیت رسید؟ در این مطلب پلن معاملاتی را به شما معرفی کردیم؛ سپس مزایای استفاده از این برنامه دقیق و مراحل ساخت آن را به طور کامل شرح دادیم.

اگر قصد دارید با ورود به دنیای معاملات فارکس و ترید طلا سود بالایی به دست بیاورید، می‌توانید در دوره‌های تخصصی آکادمی مالی میثم دهقانی شرکت کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با جزئیات هر دوره می‌توانید با کارشناسان ماهر مجموعه ما در تماس باشد.

سوالات متداول

پلن معاملاتی چیست؟

برنامه معاملات یا Trading Plan راهنمای مراحلی است که تریدر باید برای رسیدن به موفقیت در معاملات طی کند.

آیا می‌توان از برنامه معاملاتی تریدرهای موفق استفاده کرد؟

ر؛ هر پلن معاملاتی باید با توجه به ویژگی‌های تریدر و به شکل منحصر به فرد طراحی شود. البته می‌توان برای نوشتن این برنامه از پلن تریدرهای موفق الگو گرفت.

مهم‌ترین مزایای استفاده از برنامه معامله چیست؟

می‌توان مدیریت ریسک، جلوگیری از تصمیم‌گیری‌های هیجانی و داشتن نظم در معامله را بخشی از برترین مزایای بکارگیری پلن معاملاتی دانست.

اشتراک گذاری در :

این مقالات را حتما بخوانید...

نظرات کاربران

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

  • مقاله شما درباره پلن معاملاتی خیلی مفید بود. من کمک کرد که درک بهتری از اهمیت داشتن یک پلن معاملاتی داشته باشم و بتوانم استراتژی‌های بهتری رو در معاملات خودم پیاده‌سازی کنم

دیدگاهتان را بنویسید

دوره مجموعه لایو های اینستاگرام
فهرست مطالب
فهرست مطالب
صفحه اینستاگرام